fbpx

Smiljan – Memorijalni centar “Nikola Tesla”

Smiljan – Memorijalni centar “Nikola Tesla”

Jeste li znali da nigdje ne postoji zabilježena snimka Teslinog glasa? Nisam ni ja!

Smiljan je malo selo pored Gospića u Lici i rodno mjesto Nikole Tesle i ako vas put nanese, obavezno posjetite Memorijalni centar “Nikola Tesla”. Nije daleko za doći ni iz Zagreba, a ni iz Splita (gledam po sebi pošto su to moje relacije). Savršen izlet za cijelu obitelj! Edukativno, inspirativno i za mene nekako posebno emotivno bilo je boraviti u kući u kojoj se rodio veliki Nikola Tesla, šetati putem kojim je on šetao, gledati kroz prozor s kojeg je i on gledao, čitati njegove originalne rukopise, njegove mudre i vječne misli i izjave… Vrlo posebno iskustvo moram priznati.

Lijevo je rodna kuća Nikole Tesle, a desno do nje crkva Sv. apostola Petra i Pavla.

Prvo sam htjela pogledati crkvu koja je uz njegovu kuću (otac mu je tamo radio, bio je pravoslavni svećenik), međutim, crkva je bila zaključana, iako sam prije nekoliko mjeseci čitala da je otvorena i da se može ući. Moguće da baš u tom trenu svećenik nije bio tu, ipak se radi o manjoj crkvici. Svakako, čak i bez ulaska u crkvu, to čitavo mjesto odiše duhovnošću.

U Teslinoj rodnoj kući nalazi se interaktivni muzej (prizemlje i prvi kat) u kojem se mogu pogledati, a čak i isprobati replike nekih njegovih otkrića. Pošto nije dozvoljeno fotografiranje eksponata, ja sam to poštivala (koliko sam mogla), tako da ovdje nećete vidjeti što se nalazi unutra, ali opisat ću naše iskustvo i nadam se ponukati nekog od vas da ode u Smiljan i sve pogleda uživo jer se zaista isplati.

Kao i u većini muzeja, uz svaki eksponat stoji opis o čemu se radi i super je što se dosta toga može isprobati pritiskom na gumb – moji KLINCI su bili ODUŠEVLJENI! Još je jedna super stvar tamo, a to je audio vodič. Doslovno stanete pored eksponata, skenirate kod, odaberete jezik i vodič vam ispriča sve u detalje. Predobro!

Pogled iz kuće u dvorište u kojem se nalazi statua Tesle.

U prizemlju kuće nalazi se prikaz Teslinog životnog puta, nešto kao vremenska crta njegova života i povijesnih događaja koji su se odvijali u to vrijeme. U prostoriji do, na samoj sredini nalazi se nekakav široki ormar s tankim ladicama na sve četiri strane, u kojima stoje zapisane njegove misli, izjave, citati, rukopisi i neki detalji iz života. Također se mogu vidjeti njegovi zapisi o životinjama koje su ga inspirirale kroz život kao npr. golubovi, odnosno, jedna posebna bijela golubica.

Na prvom katu, odnosno, potkrovlju kuće nalaze se replike njegovih najpoznatijih izuma, kao što su okretno magnetsko polje, transformator, turbina i prikaz razlike između Tesline i Edisonove izmjenične i istosmjerne struje. Moji su se odvalili od oduševljenja na gornjem katu. 🙂

U posebnoj kućici nedaleko rodne mu kuće nalazi se replika ispitne stanice laboratorija iz Colorado Springsa. Za isprobati ispitnu stanicu trebate se najaviti. Isplati se jer vodič vam objasni o čemu se radi i usput napravi demonstraciju. Moja djeca su se oduševila ovim, pravi spektakl. 🙂

Nakon Ispitne stanice išli smo u iduću kućicu koja ima manju kino dvoranu i tu smo poprilično fokusirano i u tišini pogledali dvadesetominutni film o Teslinom životu. Jako nas se dojmio. Bila sam preponosna na djecu jer ih obično moram ušutkavati u kinu i kazalištu pošto baš uvijek imaju potrebu nešto govoriti.

Nakon filma otišli smo u suvenirnicu koja se nalazi nasuprot kina i tu kupili magnetiće i slikovnice o Tesli.

Slikovnice o Nikoli Tesli

Na kraju smo prepuni dojmova izašli vani na jedno posebno igralište s malko drugačijim spravama. Bilo im je prezabavno!

Igralište prije kiše

Muzej radi svakim danom osim ponedjeljkom i blagdanima kada je zatvoren. Zimsko radno vrijeme je od utorka do subote od 8 do 14 sati, a nedjeljom od 10 do 14 (ljeti su cijeli dan ali isto prije odlaska provjerite na njihovoj web stranici https://mcnikolatesla.hr/). Mi se nismo trebali najaviti jer smo bili radnim danom ujutro, ali ako idete vikendom, zbog gužve je bolje napraviti najavu i rezervirati obilazak jer imate i vođene ture, a ako želite pogledati prezentaciju u ispitnoj stanici, na ulazu u centar je moguće napraviti rezervaciju, dobije se papirić s terminom kada treba doći. Nismo dugo čekali, a iskustvo je neprocjenjivo. 🙂

Cijena obiteljske ulaznice je 80 Kn.

Pišite mi dojmove ako ste bili, a ako niste, obavezno otiđite!

O autoru

Mama Šminkerica

Chief Mommy Officer ;)

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite me na

Pretplati se na moj Newsletter

Prijavi se na našu email listu i prvi saznajte kada je novi članak objavljen.

Uspješno ste se pretplatili!