fbpx

Nacionalni park Sjeverni Velebit – Kuća Velebita

Nacionalni park Sjeverni Velebit – Kuća Velebita

Nedavno smo bili u posjetu Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Iznenadili biste se koliko zanimljivosti tamo ima! U selu Krasnom, na sjevernoj strani Velebita (udaljenom 20-ak km od Otočca), na oko 800 m nadmorske visine nalazi se Kuća Velebita, svojevrsni informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka. Moram priznati da smo Kućom Velebita ODUŠEVLJENI podjednako i klinci i mi odrasli. Puni smo dojmova, svašta smo naučili i mislim da bi ova interaktivna i edukativna muzej/kuća trebala biti obavezna školska ekskurzija ili nešto tog tipa jer je fenomenalno koncipirana.

Kuća Velebita

Postav ovog velebitskog muzeja nalazi se na četiri etaže: suteren, prizemlje, prvi kat i potkrovlje, a na svakom od njih se može vidjeti i naučiti o povijesti Velebita, životinjama, kukcima, staništima, biljkama, krajobrazu, speleologiji, ali i o ljudima koji su tu obitavali.

Kuća Velebita je poprilično interaktivna i zbog toga još zanimljivija. Puna je priča, edukativnih igara, sve se može dirati (osim makete u suterenu), jako je fora i puno se toga nauči u samo jednoj posjeti.

U suterenu se nalaze info pult i suvenirnica (mi smo naravno pokupovali magnete i privjeske s velebitskim motivima), te maketa Velebita.

U prizemlju smo gledali sve o vremenskim prilikama, vidjeli smo meteorološki laboratorij, endemske biljke koje su se prilagodile na buru i niske temperature i općenito na teške uvjete preživljavanja u ekstremnim staništima. Isto tako smo imali priliku i pomirisati pojedine velebitske biljke, te smo vidjeli holograme pčele i leptira, a i saznali da gusjenica leptira – pjeva.

Posebno zanimljive bile su velike zvijeri – medvjed, vuk i ris. Tu smo uz pomoć 3d naočala gledali direktno u medvjeda i njegov brlog (malo smo se u jednom trenu i prepali velikog medvjeda ali dobro je, sve je bilo u redu kad smo skinuli naočale 🙂 ). Također smo kroz 3d naočale gledali ptičjim očima i simulirali letenje. Svima je to bilo super osim meni koja imam problema u životu s vožnjom, turbulencijama, krivinama i sl. Od tih situacija mi bude muka, a tako je bilo i dok sam tih nekoliko sekundi glumila pticu. 🙂

Geologija, speleologija i biospeleologija

Na prvom katu Kuće Velebita vidjeli smo nastanak planine kroz ilustracije, animacije, fotografije i video materijale. Tu smo također vidjeli čitav proces kretanja površinskih i podzemnih voda u kružnom ciklusu. I onda je slijedilo nešto turbo zanimljivo – upoznali smo se s profilima jama, podzemnom faunom i njenim prilagodbama na svijet stalne tame. Upoznali smo se sa speleologijom, liftom se spuštali i penjali kroz “Lukinu jamu” što je bilo preeeefora.

U potkrovlju se može vidjeti kulturna baština gdje smo vidjeli kako se nekada živjelo na Velebitu, o velebitskim nomadima, težačkom životu i sl. Tu se također može pogledati i video o neobičnim bićima koja su navodno obitavala na Velebitu, ali nekako sam preletjela preko tog dijela čisto da se mirnije spava noću. 😉

🙂 Buromat 🙂 i kosa koja vijori na buri.

Po izlasku iz Kuće Velebita djelatnik nam je u zadnji tren doviknuo da ako nismo probali, obavezno probamo buromat. Da, buromat! Stroj koji simulira puhanje bure na Velebitu. Dakle, ja koja definitivno nisam ljubitelj bure u svom životu, odmaglila sam u daljinu, ali ovi moji dečki su se odvalili na buromatu. Palili ga, stajali na buri, urlali, smijali se, kosa im vijorila u svoj toj buromatovoj snazi. Osim što simulira to puhanje, čuje se i poznat jaki zvuk vjetra. Ili je to samo buromatov motor? Ne znam. Svakako, znam da je ovo totalni hit kojeg na ulazu nismo ni primjetili jer izgleda kao neki agregat.

Selo Krasno

Mjesto i nadmorska visina čine snijeg u Krasnu redovitom zimskom pojavom. U vrijeme dok smo mi bili u Lici, u Otočcu (a tek to će mi biti posebna priča, odnosno post), bilo je iznadprosječno toplo za to doba godine (druga polovina veljače), ali snijega je bilo dovoljno da se klinci malo grudaju.

Ne mogu se točno sjetiti koliko smo platili ulaznicu, ali znam da nije bila preko 100 Kn za nas četvoro. Mislim da je bila nekakva obiteljska ulaznica (na web stranici im je više različitih cijena, sve ovisi o dobi posjetitelja, grupama, popustima i sl.).

Jeste li već posjetili NP Sjeverni Velebit?

Ako niste, evo prilike! 🙂

O autoru

Mama Šminkerica

Chief Mommy Officer ;)

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite me na

Pretplati se na moj Newsletter

Prijavi se na našu email listu i prvi saznajte kada je novi članak objavljen.

Uspješno ste se pretplatili!