fbpx

Knjige za mame i bebe :)

Knjige za mame i bebe :)

Iako nije beauty tema, još dok sam pisala postove o kozmetici koju sam koristila u trudnoći, mnogima sam obećala napisati post o knjigama koje sam tada čitala (i koje naravno, još uvijek čitam i posežem za njima poprilično često). Radi se o knjigama za one koje planiraju trudnoću, trudnice i mame. Volim čitati i puno čitam. Iako sam učlanjena u knjižnicu, ja još više volim kupovati knjige i imati ih u svojoj kolekciji, pa sam nešto od ovih knjiga kupila, nešto dobila na poklon, a nešto naslijedila.

Čitam sve osim ljubića i krimića. :)) Da, ne zanima me ni SF. Ma nebitno! 😀 Zapravo, želim vam reći da sam dok sam bila trudna, imala dosta vremena za čitanje svega i svačega, pa tako i literature o bebama, a pošto sam bila totalno neupućena u trudnoću i majčinstvo, neke informacije su mi bile od velike koristi. I drago mi je što sam sve to pročitala, a još mi je draže što sada imam ove knjige pri ruci. 🙂 

U ovom poprilično dugom postu ću vam napisati po nekoliko rečenica o svakoj svojoj knjizi, tek toliko da okvirno možete znati o čemu se tu radi, čisto da znate treba li vam uopće takva knjiga.

Za početak, kliknite na ovaj video i u pozadini slušajte pjesmu moje trudnoće.

(Okej, kliknit ćete više puta jer je post ooooooogroman.)

Najsretnija beba u kvartu

Dr. Harvey Karp

Ovu knjigu nisam čitala dok sam bila trudna i zapravo, nisam ni čula za Dr. Karpa i njegovu metodu umirivanja bebe, sve dok nisam rodila. Ne znam znate li (vi koje još niste mame), ali većina novorođenčadi vam uglavnom plače. 😀 Ma zamislite! 🙂 Taj plač zapravo najviše doživljavamo noću kada smo premorene od čitavog dana i onda to zna biti poprilično grozomorno. I tako sam nakon nekih mjesec dana od poroda, surfajući bespućima interneta, naišla na Dr. Karpa. Kada sam pročitala o čemu se radi u knjizi, odmah sam je naručila u jednom web shoppu. Dr. Karp zagovara metodu umirivanja bebe koja se sastoji od pet koraka. Radi se o svemu onom što nam je kada rodimo zapravo posve prirodno oko bebe: povijanje, ljuljanje, sisanje, zvuk ššššš… Ali, ipak postoji redosljed, postoji zašto i postoji kako. Za sve to treba pročitati knjigu. Uglavnom, savjeti Dr. Karpa puno pomažu oko beba koje imaju problem s grčevima/kolikama i sa spavanjem. Ova knjiga je spas za prve tjedne/mjesece bebina života i meni je kada sam je kupila, bila od velike pomoći. U ovoj knjizi naći ćete posebnu tehniku povijanja beba, tzv. swaddling. Mene su to srećom naučili još u rodilištu i to je kod novorođenčadi vjerujte poprilično bitno za duže i mirnije spavanje jer se tako povijeni osjećaju kao da su još uvijek u maternici. Preporuča se povijanje u dekicu negdje prva tri mjeseca, ali ja sam svoga mališu povijala točno dva mjeseca, kasnije mu nije trebalo jer je mirnije spavao (a i dekice u koje sam ga povijala su mu postale prekratke) i prešli smo u obične vreće za spavanje. Dr. Karp je napisao i nastavak ove knjige, a zove se Najsretnije dijete u kvartu, samo što je ta knjiga vječno rasprodana i nikako da je uhvatim, ali evo, baš sam sinoć saznala da će mi je jedna poznanica proslijediti. Jedva je čekam pročitati! 😀 Uh, baš sam se raspisala, a tek je prva knjiga na repertoaru! 😀

Neću više pisati o ovoj knjizi, iako bih mogla još tonu toga reći, preporučam je svim budućim roditeljima i onima koji imaju male, male bebice. 🙂 Bit će vam od velike koristi, vjerujte!

Godine prve zašto su važne

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević

Moja biblija. <3 Jednom sam bila na predavanju za trudnice na kojem je riječ imao i Dr. Jovančević. Oduševio me! Do tada uopće nisam čula za njega (valjda kako sam iz Splita, ipak nisam toliko upućena u doktore sa ZG područja), a nakon toga sam s raznih strana čula kako je on jedan od najboljih pedijatara u Zagrebu. Nisam ni znala da je napisao knjigu, sve dok svojoj ginekologici nisam spominjala to predavanje, pa mi je ona sama rekla da je on napisao dosta dobru knjigu i da je must have literatura za roditelje. I tako sam krenila u knjižaru, a tamo mi prodavači rekli da je knjiga gotovo uvijek rasprodana (valjda i to nešto govori), pa su mi naručili moj primjerak. Ovo je čak osmo (!) izdanje knjige!

Nešto o autoru…

Nešto o knjizi…

Vaše dijete

Dr. T. Berry Brazelton

Ovu sam knjigu dobila u nasljeđe. 🙂 Obožavam i ovu knjigu, a posebno volim što je napisana u tri dijela od kojih mi prvi dio knjige za sada ima najveću ulogu. Jako je lijepo raspoređen raspored razvoja djeteta i vrlo je lagano sve pratiti.

Beba

Desmond Morris

Ova knjiga je također nasljeđena. 🙂 Nešto je drugačija od klasičnih knjiga o bebama jer nije priručnik o odgoju, nego je više bazirana na fotografijama i ilustracijama dječjeg tijela koji nam omogućuju lakše shvaćanje bebina razvoja od začeća do napunjene dvije godine. U knjizi se puno govori o motorici, refleksima, te fizičkim i mentalnim sposobnostima bebe. Meni osobno jako zanimljivo. 🙂

Primjerak jedne od ilustracija

ispod koje se nalazi fotografija.

Čudesne godine

Dr. Martin Ward Platt

Po izlasku iz rodilišta, na poklon sam dobila i ovu knjigu. Radi se o vodiču kroz djetetov razvoj od rođenja, pa sve do pete godine života. Knjiga je više bazirana na razvoju (osjetilnom, intelektualnom, društvenom, emocionalnom…) i motorici, nego na praktičnim savjetima, mada ima i njih. Svakako, jedna jako zgodna knjiga za pročitati. Nije neophodna, ali nije ni na odmet. Meni je draga i sada, a mislim da će mi puno više koristiti za koji mjesec kada krenu te motoričke radnje tipa puzanje, hranjenje, konkretnije igranje i sl.

Povezujuće roditeljstvo

Dr. William i Martha Sears

Ovu sam knjigu kupila onda kada sam kupovala Najsretniju bebu u kvartu. Dakle, ja sam osoba kojoj je nekako uvijek jedan k’o ni jedan i kako sam namjeravala u tom web shoppu (ne mogu se više sjetiti preko kojeg shoppa sam kupovala te knjige, pa zato ne stavljam link, da ne stavim krivi) kupiti obje knjige H. Karpa, a ova Najsretnije dijete u kvartu bila rasprodana, tako sam računala, da mi je glupo da mi jedna usamljena knjiga putuje poštom, pa sam joj pridružila i ovu. Mislim da sam bezveze bacila novac. Zašto? Po naslovu sam mislila da će knjiga biti nešto super, da će biti nekih super savjeta, međutim, knjiga se svodi na to da je jedino ispravno povezujuće roditeljstvo to kada beba spava s roditeljima u krevetu i kada sisa kad god joj se prohtije i to pomogućnosti non stop. 😀 Ma da se razumijemo, nemam ništa protiv toga da beba spava s roditeljima, a također sam zagovornik toga da beba sisa na zahtjev. Ali što je s majkama koje ne doje iz nekog konkretnog razloga? Što je s bebama koje su zadovoljne u svojim krevetićima? Okej, autori knjige imaju osmero djece i naravno da imaju ogromno iskustvo, ali ja jednostavno ne volim kada netko misli da je njegovo mišljenje i njegova metoda nešto najispravnije na svijetu. Recimo, zagovaraju nošenje u marami. Moj mali ne podnosi nikakve nosiljke, a u naručju će se nosit jedino kad se smijemo i igramo, a inače mu je omiljeni položaj za nošenje onaj gdje on stoji uspravno i gleda preko moga ramena. Tu nikakva marama ne može pomoći. 😀 Slažem se s njima da treba ignorirati sve ove zagovornike discipline koji daju savjete tipa “pusti ga da se isplače”, “nemoj ga puno na ruke” i sl. Sama sam se susretala s takvima (možda će do nekih doći i ovaj moj post, ali nije me puno briga) i to su najgori i najgluplji savjeti novopečenim roditeljima. Pa rodila sam ga i volim ga i jasno mi je da ga neću nositi i ljuljati do osnovne škole! Vrijeme leti i ovo sada što nas dvoje imamo je tek trenutno i znam da kratko traje. Iako mi je ponekad (okej, često) i naporno svo to ljuljanje i drndanje, ja zapravo i iskreno UŽIVAM u tome. Eto. A sada da se vratim opet na knjigu – opraštam autorima što su mi malo digli tlak, ipak oni imaju osmero djece i znaju što je za njih najbolje. Kao što i ja znam što je najbolje za mog jednoga. 🙂

Mama zna najbolje (i tata)

Marina Knežević Barišić

Ovu sam knjigu kupila u jednom od mojih shoppinga kada kupujem sumanuto i bez cilja i iako nisam imala velika očekivanja, zapravo me oduševila. Knjiga je prepuna savjeta i sitnica. Ovo nije nikakva stručna literatura i autorica je “samo” majka (usput i novinarka), ali upravo to joj daje na važnosti i kompetentnosti da u knjizi piše o praktičnim savjetima. Na kraju svakog poglavlja, nalaze se kratki savjeti nekolicine drugih mama i to mi je baš super. 🙂 Obožavam ovu knjigu!

Poglavlja u knjizi

Sretna trudnoća i materinstvo

Dr. Brice Pitt

Ovo je isto knjiga dobivena u nasljedstvo. Rekla bih da je ovo jedan “stariji” klasik (objavljena  je 1978. godine), ali još uvijek vrijedi. Nije priručnik o odgoju djece, ovo je knjiga koja s nekakvog psihološkog aspekta promatra trudnoću i majčinstvo i kroz to pomaže ženi da bolje i lakše prihvati nadolazeće promjene. Meni je ova knjiga divna… <3

Žensko tijelo, ženska mudrost

Dr. Christiane Northrup

Ovo nije knjiga o trudnoći i majčinstvu, u knjizi su samo dva poglavlja posvećena tom dijelu ženina života. Dobila sam je na poklon za dvadesetineki rođendan i otad je moj priručnik za sve. Ovo je knjiga koju svaka žena (nebitno je li majka ili nije i želi li biti ili ne) treba imati. Doslovno je biblija ženskog zdravlja (fizičkog i psihičkog) i preporučam je svim ženama! Autorica je ginekologica i stvarno je divna. Iako nije knjiga o trudnoći, ova dva poglavlja posvećena trudnoći i majčinstvu su izvrsna.

Iako nisu knjige, morala sam spomenuti i ove časopise. Opet, neki od njih su dobiveni u nasljedstvo, a neke sam sama naručila. Iako su pojedina izdanja časopisa “Bebe” stara i po 10-15 godina, također ih smatram bezvremenskim. Npr. izdanje o trudnoći i porodu, o kašicama, pa sve o novorođenčetu… Možete ih naručiti u njihovoj redakciji, mislim da je svaki broj 10-15 Kn.

A sada kada sam spomenila časopise, moram spomenuti i ovaj priručnik. Zove se SUTRA (samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja). Radi se zapravo o jednom projektu u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, a cilj je osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja, te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja. Slučajno sam u gradu naletjela na reklamu o ovom projektu (taman sam bila u drugom tromjesečju trudnoće) i odlučila otići na predavanje. Meni je bilo super, iako je trajalo nekoliko sati, ali predavači su bili divni. Bilo je raznih predavača: od pedijatra, ginekologa, farmaceuta, pa sve do fitoterapeuta i nutricionista. Meni osobno je bilo vrlo zanimljivo i poučno. Bacite oko na njihovu stranicu, vidite kada su predavanja i prijavite se! 🙂 Bit će vam super!

Sadržaj priručnika

Prirodna trudnoća

Zita West

Ovo je prva knjiga koju sam posudila u knjižnici kada sam zaznala da sam trudna (prije točno godinu dana). Ova fotografija nije bila planirana da osvane na blogu, fotografirala sam knjigu mobitelom čisto da ne zaboravim autoricu jer me se jako dojmila. (Ne znam kuži li se, ali na fotografiji ja ležim na kauču, pokrivena dekicom, u pozadini se vidi jedna od Dunjinih kućica, a mogu samo pretpostaviti da je u tom trenu spavao na meni dok sam ja čitala knjigu sva uzbuđena zbog trudnoće… Uh, kako mi nedostaje taj moj mali prijatelj!) Da se vratim na knjigu! Autorica je žena koja je i babica i nutricionistica, prepuna je savjeta o začeću i trudnoći, ali sve se bazira na prirodnom (akupunktura, joga, prehrana…). I dosta je okrenuta savjetima o pravilnoj prehrani prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Ima dosta savjeta protiv mučnina (meni nisu trebali, ali znam da mnoge žene imaju mučnine). Moj savjet za žene koje planiraju trudnoću: obavezno pročitati ovu knjigu! 🙂

A kada sam već odužila ovaj post do krajnjih granica, spomenit ću još i trudnički dnevnik. To je nešto što ću čuvati nadam se čitav život. <3 Možete ga kupiti u DM-u i nešto je najosobnije što možete pisati dok čekate bebu. 🙂 A i praktičan je skroz! Ja sam još mislila otvoriti mail svom Malom i tu i tamo mu slati mailove, pa mu dati šifru kad odraste, da čita. I nisam. Ne znam zašto? Stalno sam odugovlačila s tim jer sam bila preemotivna i bojala sam se da će to bit malo too much natopljeno emocijama. Nije mi kasno, Mali ima tek 4 mjeseca!  😀

Pismo nerođenom djetetu

Oriana Fallaci

Evo ovo je zadnja! Stvarno! Najozbiljnije! Nisam mogla ovu knjigu preskočiti, baš nikako. Dakle, ovdje se radi o romanu, ne o priručniku o djeci. A zašto vam ovu knjigu stavljam među sve ove stručne knjige? Zato jer ovu knjigu može pročitati svaka žena. Jer je ovo knjiga i za mame i za one koje to nisu. Zato jer je ovo toliko dirljiva knjiga da će samo stijena ostati hladna čitajući je. I zato jer je ovu knjigu čitala moja mama dok je bila trudna sa mnom.

Svaka čast svima koji su došli do kraja ove sage zvane post. 🙂

Ljubi vas Lenka! :*

P.S. ako imate neku svoju obožavanu knjigu (ili savjet) – pišite mi!

O autoru

Mama Šminkerica

Chief Mommy Officer ;)

24 komentara

 1. Brlog M.

  Nisam trudna, ali ovo sam preporučila svim svojim frendicama koje su bile trudne da pogledaju: https://www.youtube.com/watch?v=xH9RIoS_qXk

  Sve o čemu govore podipuru spoznaje iz razvojne psihologije kao i neurologije, stoga neka Miškov regularni repertoar ne odbije u startu skeptike 🙂

  Reply
  • Lenka

   Tenks, pogledat ću! 😀

   Reply
 2. Mikka MB

  Krasan post! Meni je vrijeme na kraju proletilo i nisam uopće stigla toliko čitati, ali ipak sam saznala neke osnove iz Vaše dijete Penelope Leach koju ću nastavit čitat i dalje jer pokriva sve do pete, šeste godine…ovu najsretniju bebu u kvartu svi hvale, moram si nju još nabavit 🙂

  Reply
  • Lenka

   Nabavi je OBAVEZNO! 😀

   Reply
 3. tina

  imami ja neke knjige jedna je čak s kraja 70ih, druga se isto zove vase dijete i to su jedine knjige koje imam. ja sam o previjanju i hranjenju naučila sve sa neunih 14 godina kada mi se rodila sestra, sa 18 su me već prozvali gospođom tako da sam do 21 sestre vodila u vrtić, na cjepljenja, na upis u skolu…. molim te stavi lik od spota jer ga ovako nemogu gledat već samo ako ima direktno link. nadam se da nisam nista zaboravila napisati 🙂 aha, hoćemo li saznati kako se Mali zove?

  Reply
 4. Anonimno

  Joj bome si se ti nacitala! Ja u trudnoci nista nisam citala, a poslije po potrebi. Kad mi se mali sa negdje 4,5 mjeseci poceo budit svaki sat po noci, procitala sam valjda sve moguce knjige o spavanju. I brzo je upalilo. A poslije mi se rodila mala koja se i danas sa dvije god i dalje budi po noci. I nikakve knjige ne pomazu. Zato se slazem s tobom, pogotovo u vezi Searsove knjige. Sva djeca su razlicita i prema njima se treba ravnat, a ne bas sve prema knjigama. I ja sam nadobudno nabavila par tih klokanica, i ni jedno nije htjelo ni.minutu u tome.
  Eto sad sam se i ja raspisala. Uzivaj sto vise!! Znam da svi to govore, al dok.su mali stvarno su najsladji i to taaaako brzo prodje. Veliki pozdrav, Nina

  Reply
  • Lenka

   Onda smo se razumile! 😀 Pozdrav i tebi! <3

   Reply
 5. nail crazy

  nisam u trudnoći baš nešto čitala, to je počelo kasnije, kad je bebač već bio vani… ali mislim da ti tu nitko ne treba previše solit pamet, niti su svi roditelji isti, niti su sve bebe iste 😉
  ali, kupovala sam časopise o trudnoći i bebama, bilo mi je najinteresantnije pratiti kako beba raste i razvija se 😀
  i znaš šta Lenka moja, najlakše je dite rodit, treba od diteta napravit čovika, a to je najteži i najnezahvalniji posa na svitu… ali nekako uopće nemam sumnji ni u tebe ni u Tonija :*

  Reply
  • Lenka

   Je, stvarno ispada da je rodit najlakše. 😀 Slažem se da nisu svi roditelji, a ni bebe isti, ali eto, nekako, više manje u svim knjigama imam neke okvirne smjernice. Šta kažeš, samo to praćenje rasta i razvoja, pa još otkad je bija u stomaku, to mi je ogroman gušt pratit. 😀

   Reply
 6. Josipa GG

  Joj moja mama ima onu knjigu Žensko tijelo ženska mudrost (ako se tako zove, ne da mi se sad skrolat do gore) i baš ću si ju sljedeći put uzeti da ju pročitam. Debela je, ali treba to, a i uvijek se može po poglavljima.
  Meni je ovaj post baš bio super zanimljiv i sigurna sam da će pomoći budućim mamama koje su izgubljene i ne znaju što da pročitaju u (sigurna sam) moru literature. Budem se i ja jednog dana vratila na njega 🙂

  Reply
  • Lenka

   Obavezno je pročitaj, obavezno! To je genijalna knjiga! 😀

   Reply
 7. Mona Moon

  Odličan post koji ću nadam se ponovno pročitati kad mi bude trebao 😀 Bila sam na jednom predavanju koje su držali otac i kćer Novosel, a riječ je o Brain Gym-u. To mi je bilo najbolje predavanje koje sam ikad slušala, a govorili su o stvarima pri kojima roditelji najčešće griješe, npr. kad dijete spava u čudnom položaju, a roditelji ga idu okretat i ispravljat. Bilo je puno primjera iz prakse. Postoji knjiga koja se zove Brain Gym i to ti je moja preporuka jer ćeš naći u njoj pun konkretnih savjeta 😀

  Reply
  • Lenka

   Aaaa baš ti fala! Idem guglat! 😀

   Reply
 8. Mala Mudrilica

  Odlican post. Jedva cekam kad cu ja trebati citati te knjige!!

  Reply
  • Lenka

   Tenks! Želim da ti se želja ispuni šta prije! 🙂

   Reply
  • Mala Mudrilica

   Hvala :))

   Reply
 9. Anonimno

  sad me sram, ja sam samo čitala godine prve zašto su važne i žensko tijelo ženska mudost. i portale 🙂
  treba iskoristit da ih nosimo i mazimo, poslije se neće dati dotaknuti 🙂
  daniela

  Reply
  • Lenka

   čitala si odlične knjige i to ti je više manje to. u njima, pogotovo Godine prve, imaš baš sve. 😀

   Reply
 10. Anonimno

  Super je post, hvala ti na njemu! Evo sad citam Happiest Toddler i zahvaljujuci tebi sam saznala za H. Karpa. 🙂 Da li mozda imas da preporucis neku knjigu koja se bavi spavanjem (nespavanjem) nakon prve godine? Veliki pozdrav 🙂

  Reply
  • Lenka

   Drago mi je da sam pomogla! 😀
   Što se tiče uspavljivanja nakon godine dana, nemam s tim još iskustva, ali imam jednu knjigu kojoj ne znam točan naziv jer mi je u Zagrebu, a ja sam trenutno u Splitu. Zove se nešto u stilu "Kako uspavati bebu" ili nešto tako slično, a autorica se zove ako se ne varam Snježana, a prezimena se ne mogu sjetit nikako. Sad stalno guglam i nikako da na netu išta pronađem vezano za tu knjigu. Podsjeti me za par dana, tad ću biz u ZG-u! Imam knjigu pred očima: tanke korice, možda stotinjak strana, svjetlo plavi omot… Ali nikako se ne mogu sjetiti točnog naziva knjge ni autorice. 😀

   Reply
  • Anonimno

   Hvala ti puno 🙂 Mi se jos budimo nocu radi jela, pa onda nespavanje..vise ne znam ni sama sta bih procitala na tu temu, nadam se da ima nade 😀

   Reply
  • Lenka

   Ma ima nade, sve to prođe i prije nego se okrenemo. Nekome dite spava od početka čitavu noć, a nekome nije suđeno spavanje i gotovo. Meni je otprilike pola pola. Nekad spava čitavu noć, nekad se budi non stop, a ne zna se sam uspavati… Ma uživaj. Ja to jednostavno tako gledam – da triba uživati u svakom trenutku sa svojim djetetom koliko god teško ponekad bude. <3 Sve to brzo prođe. 🙂

   Reply
  • Anonimno

   Slazem se sa tobom, i ja tako mislim, treba uzivati sto vise <3 Kada prodje bice nam zao sigurno 😀 Ali da je tesko nekad od nespavanja, pogotovo kad dugo traje, stvarno jeste..Pozdrav 🙂

   Reply
  • Lenka

   Evo više od 10 dana nisam palila laptop, pa da ti napišem sad kad sam u Zagrebu – knjiga koju sam spominjala zove se Naučite dijete spavati, a autorica je Nevena Lovrinčević. Bila sam uvjerena da je Snježana, kad ono, žena se zove Nevena! 😀
   Nadam se da ćeš vidit ovu poruku iako kasno odgovaram… 🙂

   Reply

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite me na

Pretplati se na moj Newsletter

Prijavi se na našu email listu i prvi saznajte kada je novi članak objavljen.

Uspješno ste se pretplatili!