fbpx

Naša dječja biblioteka: drugi dio

Naša dječja biblioteka: drugi dio

Nedavno sam objavila prvi post na temu dječjih slikovnica, a link je tu – Naša dječja biblioteka: prvi dio. Danas objavljujem drugi dio tog posta jer u prvi nije sve stalo. Ne sumnjam da će kroz nekoliko mjeseci doći i treći, a vjerojatno i četvrti dio. 😀 Puno volimo dječje slikovnice i priče.

U nastavku pišem o našim pričicama za uzrast od tri i četiri godine (a i više godina, naravno!).

Za početak ovog posta, evo nekoliko naslova iz pera dvojca Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik
Ilustracije svih njihovih priča su predivne, ja ih naručujem direkt kod
njih na Facebook stranici Kašmir promet, mada ih se može naći i u drugim
knjižarama. Moj sinko od svih ovih priča najviše voli Mali crveni vlak. 🙂 Obavezno bacite oko na njihove slikovnice jer imaju baš posebne ilustracije nagrađivane Andree Petrlik. Kašmir Huseinović je inače liječnik koji se bavi pisanjem knjiga za djecu. Knjige su mu prevedene na mnoge jezike, a hit su u Kini!

Ove četiri priče o popularnom medvjediću Winnie Pooh-u dobili smo prije nekoliko mjeseci u DM-u
kupujući nekoliko paketa Pampers pelena za Bebana. 😀 S ovim pričama
smo presretni i to nam je valjda najbolja stvar koju smo besplatno
dobili u DM-u! 😀 Sin ih OBOŽAVA! Radi se o poučnim pričama iz Stojutarske šume
i zbilja su savršene za mališane jer se kroz super priče na kraju dobije pouka, nauči se
i opraštati i govoriti istinu i biti zahvalan… Izdavač je Egmont.

Mladen Kušec… Ma što ću pisati o njemu! 😀 Čovjek je totalna
legenda! Ovo su (naše) njegove pričice koje sve odreda podjednako volimo, a
na fotografiji ispod ove je knjiga Zagonetno putovanje koja još nije za
moju djecu jer su maleni (pokušali smo čitati ali koncentracija je mala za takvo štivo, pretpostavljam da će starijem za 1-2-3 godine biti čitljiva), ali sam je kupila samo zato da im gospodin
Kušec napiše posvetu. <3 Obožavamo poučne priče o Dječaku koji je… Slične takve mu i sama smišljam pred spavanje kad zatvorimo knjigu, a on me moli da mu ispričam “još nešto iz glave”.

Veliki atlas životinja je još jedna moja knjga iz djetinjstva koju čitam starijem sinu. Kupljena je početkom devedesetih kad sam se pripremala za školu. 🙂 Radi se o velikom i tvrdo ukoričenom atlasu životinja svijeta (od svih kontinenata, do oceana, opisa osim životinja i same prirode). Vrlo poučno i zanimljivo za mališane. Izdavač je Mladinska Knjiga i još uvijek se može pronaći po antikvarijatima.   

Domaće životinje, knjiga koja prikazuje različite domaće životinjske vrste i pasmine, zašto i kako ljudi uzgajaju životinje i kako se za njih brinu. Dakle, nije obična slikovnica s kokama i kravicama, nego baš konkretna i poučna knjiga o domaćim životinjama. Izdavač je Egmont.

Profil često preko svoje Facebook stranice ima razne akcijske ponude knjiga i slikovnica i svaki put kad naručujem sebi, uzmem i sinu koju od ovih malenih meko uvezanih pričica istanbulskog autorsko ilustratorskog dvojca Firuz & Erdo. Ilustracije su odlične, a i same priče su zanimljive i poučne, te potiču pozitivno ponašanje. 

Odvažni Graško je oduvijek želio napustiti svoju mahunu i upoznati svijet izvan nje; Kravica Šarica dokazuje kako je baš super biti drugačiji od drugih i da je ružno rugati se nekome zbog izgleda; Bicikl duginih boja jedno ljeto je bio premazan svim bojama, a na kraju je bio onakav kakav je njegov dječak želio da bude; Micekovo neočekivano putovanje je počelo znatiželjno, zbunjeno i zabrinuto, a na kraju je ipak završilo super i sretno; Neodlučni Kameleon je bio toliko neodlučan, da je prošla čitava godina dok se on odlučio; Pahuljica janjčica je u borbii između dobra i zla nadmudrila zločestog i opasnog vuka koji je prijetio njoj i njenim prijateljima; Pasta za divne snove je priča o zečici Bjelkici koja nije voljela prati zube (i nakon ove priče redovito se ide prati zube, makar i u pet popodne)…

Ove dvije pričice spisateljsko ilustratorskog dvojca Ksenija Savčić i Sven Nemet su nam također vrlo drage, možda su nam malčice dječak Niko i nestašni vilenjak Viorel draži od Pustolovina malog crva, ali i Crv nam je drag lik. 🙂

Niko i Vilenjak Viorel koji voli raditi spačke i koji ne vidi problem u tom kad nekog povrijedi (da skratim, shvati na kraju), a radoznali Crv je prepun želje za upoznavanjem svijeta i u toj svojoj pustolovini prolazi razne opasnosti koje vrebaju po putu. 

Izdavač je Profil.

Gospođica Neću nam je jedno vrijeme bila omiljeni lik! 🙂 Mina je sedmogodišnja djevojčica koja voli govoriti “neću”. Svima. Nakon što su jednog dana SVI počeli njoj govoriti neću, (p)ostala je tužna i sama. Super priča za djecu od tri godine nadalje! Autorica je Sunčana Škrinjarić, a izdavač Mozaik Knjiga

Maca Papučarica je jedna od poznatih priča Ele Peroci koju sam već spominjala. Mi smo gledali predstavu u Kazalištu lutaka i onda čitali priču. Iako je ovo lektira za drugi razred osnovne škole, po mom skromnom mišljenju, ovo je super štivo i za mlađe (ja sinu čitam od njegove treće godine). U priči je glavni lik dobra Maca koja skuplja i popravlja papučice neuredne djece. Izdavač je Mozaik Knjiga.

Zmijice, mačkobus i osmeronogi konj nam je trenutno jako naporna priča. 😀 Zvonimir Balog mi je jedan od najdražih autora dječjih priča, a ova iako na svjetskom nivou nagrađivana priča, nama je teška za čitanje jer nema puno ilustracija, pa ne možemo gledati radnju. U knjizi su glavni likovi dvije prijateljice zmijice koje idu u provod do grada iako to ne bi smjele. Izdavač je Profil.

Zelena patkica je pričica o patkici koja je slučajno postala drugačija i kao takva krasila jedno seosko gospodarstvo. Simpatična pričica o uvažavanju različitosti i “drugačijosti” za mališane. Autorica je Melita Henjak, a izdavač Studio Dim.

Priče o šumi: Patuljci je jedna od knjiga iz serije slikovnica Priča o šumi (Vile, Vilenjaci, Divovi, Zmajevi…). Sama priča je totalno čarobno pisana i ilustrirana jer zapravo i priča o čarobnoj šumi i njenim stanovnicima Patuljcima. Autor je Tony Wolf, a izdavač Andromeda. Nadam se nabavci i ostalih priča…

Popularna trilogija o Bubamari još popularnije Julije Donaldson. Što je Bubamara čula, Što je Bubamara čula ovaj put i Što je Bubamara čula na odmoru su zabavne i rimovane pričice u kojima glavni lik Bubamara uvijek smišlja neki super plan kako zaštititi životinje od lopova Kršnog Kreše i Šašavog Saše. Kad izvadimo jednu od ovih priča, uvijek se sjetim kako sin s dvije godine nije mogao izgovoriti bubamara nego “bumbaja”. 🙂 <3 Od svih, najdraža mi je baš ova prva koju smo najčešće čitali s dvije godine, a i dan danas je rado pročitamo. Izdavač je Profil.

Što je što: VRIJEME, tematska je slikovnica s prozorčićima o pojmu vremena. O satima, o danima u tjednu, o mjesecima i godišnjim dobima. Odlična je za one nestrpljive, da dobiju bolji dojam o trajanju vremena i čekanju. 😉 Izdavač je Forum.

Nigdjezemska nam je također na repertoaru. Petar Pan, Jan, gusari u manjim slikovnicama mekog uveza… Izdavač je Egmont.

Priče o Emi i Janu su priče možda primjenjenije predškolcima ili djeci nižih razreda osnovne škole, ali jako su lijepo i razumljivo pisane da ih ja svom sinku čitam od njegove treće godine. Nema puno ilustracija pa je to jedino njemu “mana”, ali voli ih poslušati dok mu čitam.

Mala Ema straha nema je zbirka pričica o djevojčici Emi i njenoj pobjedi nad strahovima, a Mali Jan ima plan je zbirka pričica o snalažljivom dječaku Janu koji uvijek i za sve ima neki dobar plan.  

Priče su poučne i odlične i zato mislim da nije problem čitati ih i djeci mlađe dobi. 

Napisala ih je Sanja Polak, a izdavač je Mozaik Knjiga.

Bajke koje pomažu djeci je knjiga namijenjena i djeci i odraslima. Kako? Tako što se radi o terapijskim i tematskim pričama za djecu o svladavanju strahova i problema, gdje uz svaku stoji i objašnjenje za roditelja kako ispravno reagirati na problem i bolje razumjeti dijete, te što činiti, odnosno ne činiti kada je riječ o dječjim nestašlucima i neposlušnosti.

Autorica je Gerlinde Ortner, a izdavač Mozaik Knjiga.

Kad sam kod bajki… Jedna od braće Grimm – Vuk i sedam kozlića. Dugo sam se opirala i pokušavala uljepšati neke stvari (jedenje malih kozlića, vukov rasporeni trbuh…) ali onda sam jednostavno shvatila da ne mogu konstantno uljepšavati svijet i da moram pričati i ove “brutalnije” priče. Pinokio nam je strašno drag lik, dosta je duga priča o njemu ali super je, baš je volimo. A i u Firenci smo bili sa starijim sinom u posjeti Collodi – Pinokio dućanu, pa nam je zato još i draži.  

Dječji bonton je naravno, knjiga o lijepom ponašanju, autorice Ivanke Borovac.

Kad su nam bajke na repertoaru i kad želi da mu jednu više od dogovorenih pročitam za laku noć, uvijek mi izvuče neku od ovih jer misli da ako su tanke, da ću mu brzo pročitati. 😉 Aladin nam je posebno zakon, gledali smo ga i u kazalištu.

Knjiga klasičnih priča je zbirka klasičnih Disney priča i ilustracija – Švrćo, Ružno pače, Tri praščića, Dumbo, Kornjača i Zec… Koliko god obožavam čitati sve ove novije dječje pričice, toliko se nekada baš opustim i posebno uživam u ovim oldschool pričama koje sam i sama voljela kao mala.

Nedavno sam kupila ove dvije knjige Andersena i Braće Grimm prepune starih klasičnih priča, kojima je jedina mana nedostatak ilustracija pa ih nažalost ne čitamo toliko često.

Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet je fantastično sjajna knjiga ne samo za djevojčice, nego i za dječake (a i roditelje!). Knjiga koja prekrasnim ilustracijama i pričom prikazuje nekolicinu žena koje su doslovno promijenile svijet: Marie Curie, Anna Frank, Coco Chanel, Amelia Earhart, Frida Kahlo, Rosa Parks… 

Autorica slikovnice je Kate Pankhurst, a izdavač Profil

Priču Vladimir i Matilda autorice Milane Vuković Runjić dobili smo na poklon u Kazalištu lutaka. Priča je neobična, ima nekakav staroslavenski štih, a i glavni likovi su vrlo netipični – tata Vladimir je čarobnjak, a kćerkica Matilda nestašna djevojčica kojoj tata pokušava braniti izvođenje čarolija i koju nastoji naučiti kako da odraste u dobru djevojčicu. I da, žive u stablu platane! 😉  

Kad je Findus bio mali i izgubio se priča je o mačku Findusu i njegovom čovjeku Pettsonu iz čitave serije knjiga o njima. Oduševljeni smo ovom pričom i definitivno imam namjeru nabaviti i ostale. Glavni likovi su usamljeni starčić Pettson i nestašni mačić Findus. Autor i ilustrator je Sven Nordqvist, a izdavač Planet Zoe. Ove priče prevedene su na 50 jezika i reizdane nebrojeno puta u zadnjih 30-ak godina. Priče su namijenjene djeci od 3 do 99 (devedesetdevet) godina. Ilustracije su predivne i raskošne, u svakoj je toliko detalja… Sin i ja uživamo u čitanju i gledanju ove priče o neobičnom mačiću koji se izgubio u dvorištu. 

100 izuma koji su promijenili svijet je nevjerojatna priča o impresivnim izumima koji su promijenili čovječanstvo: od mikroskopa, kotača, vatrometa, do kompasa, parnog stroja, televizora… I o njihovim izumiteljima. Odlična knjiga za male znatiželjne glavice.

Autorica je Tracy Turner, izdavač Profil.

 

Legendarna putovanja: SVEMIR – je priča o astronomiji, putovanjima u svemir, istraživanju svemira, prvim raketama, svemirskim sondama, astronautima… Zanimljiva onima koje zanima svemir. Moj sinko ima na jednom zidu sobe svemirske naljepnice, planete, rakete, zvijezde… Vjeruje da su iza svemira Oliver Dragojević i Perry Como. <3 

U priči su super ilustracije, sve je na otvaranje i izvlačenje (stranice su mega debele zbog toga).

Autor je Mike Goldsmith, a izdavač Lusio.

Kako rade strojevi je (zvučat ću grozno!) čini mi se tipični muški priručnik. 😀 Užasno mi je teška ova slikovnica jer ja nisam tehnički tip osobe i onda je samo sklanjam sa strane pod izlikom: “tata će ti objasniti, sine.” U knjizi se nalaze “praktične” stvari tipa: izrada modela strojeva s vijcima i ostalim popratnim sadržajem (moja noćna mora!). Autor je Nick Arnold, a izdavač Profil. 

Zavrti i nauči je odlična, poučna i zabavna slikovnica/učilica koja potiče djetetov riječnik, koordinaciju, zapažanje, pamćenje… Jako nas je veselila ovo ljeto. 🙂 

Slikovnicu/igru je osmislio Tim Bugbird, izdavač je Profil.

Čestitke onima koji su došli do kraja posta. Plaćam piće svima! 😉

P.S. Čitali nešto od ovog? Imate li kakve svoje preporuke? Pišite mi!

O autoru

Mama Šminkerica

Chief Mommy Officer ;)

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite me na

Pretplati se na moj Newsletter

Prijavi se na našu email listu i prvi saznajte kada je novi članak objavljen.

Uspješno ste se pretplatili!