fbpx

Naša dječja biblioteka: prvi dio

Naša dječja biblioteka: prvi dio

Još prošlo ljeto razmišljala sam o pisanju ovog blog posta… Međutim, uz malo novorođenče i todlera, teško sam stizala posvetiti se blogu, pa su mi i mnoge kozmetičke recenzije ostale nedovršene, a kamoli post s dječjim knjigama. I sada, kada sam na početku ovog ljeta pakirala pola života, uključujući i dobar dio knjiga, za nešto dulji odlazak na more, odabrala sam naše dječje slikovnice za fotografiranje za ovaj post u nadi da ću post napisati odmah po dolasku na “odmor”. Aha. Uglavnom, evo nas, kotrlja se kolovoz (a to je normalno skroz!), a ja pišem post nakon gotovo dva mjeseca boravka na moru. 

Nisam znala odakle bih krenula s pisanjem, pa sam zaključila da je najbolje krenuti od samog početka (mudrica sam, znam), od onih prvih dječjih slikovnica. Pošto sam pišući shvatila da će samo ovaj jedan post biti najduži ikada na svijetu, odlučila sam se ipak podijeliti ih u (za sad) dva dijela. I evo prvog, čitate ga upravo!

Da vam dočaram malo pobliže situaciju: u trenutku dok ovo pišem, stariji sin ima točno četiri godine, a mlađi ima jednu godinu i nešto više od tri mjeseca. Stariji sin je zaljubljen u knjige, čitanje, knjižnicu i sl. Upisala sam ga u gradsku knjižnicu s osamnaest mjeseci i imamo predivne uspomene iz druge i treće godine života na to knjižnica razdoblje dok nije išao u vrtić. Za razliku od starijeg, mlađi još uvijek voli prožvakati slikovnicu, pogotovo ako je tankih korica. Zato njemu nudim samo ove tvrdo ukoričene i on je prezadovoljan jer ga u trenutno zanimaju samo slike pasa, koka i maca. Nadam se da će ga jedenje slikovnica uskoro pustiti i da ćemo na jesen moći nastaviti odlaziti u gradsku knjižnicu.

Puno puta sam pročitala savjet da se bebama u najranijoj dobi može početi čitati na glas. Bilo što. To je kao bitno zbog riječi, izgovora, slušanja i sl. Odmah ću vam reći, koliki god da sam knjiški moljac, to mi se stvarno nije dalo. Ja sam sa svojim sinovima puno brbljala nevezano za knjige, a za čitanje sam potajno držala fige da zavole sami. 

Bebama/manjoj djeci je najbolje za prve slikovnice ponuditi one jednostavnih ilustracija, tvrdih korica da ih lakše listaju, ne pokidaju ili kao moj mlađi ne pojedu. 😀 Oba sina obožavaju ove zvučne slikovnice s oponašanjem životinja i stvari (Pikova zvučna šetnja i Kako se glasaju životinje), a za bebe su super i slikovnice “Dodirni i osjeti” gdje mogu opipati krzno životinja. 

Imamo još nekoliko tvrdo ukoričenih slikovnica, ali nisu reprezentativne jer su ili sažvakane ili razvaljene od silnog listanja. 😉

Još smo uvijek na slikovnicama za mlađe. U ovom periodu, najviše su nas zanimale slikovnice o radnim strojevima i raznim vozilima. Sad razmišljam kako je baš glupo što nisam fotografirala i te naše “razvaljene” knjige, jer one imaju najviše duše u sebi pošto su toliko puta pročitane. Možda kad se vratimo u Zagreb editiram post s tom nekolicinom “posebnih” knjiga.

Iz ove hrpice bih posebno izdvojila priču Imam već dvije godine, u kojoj je glavni lik dječak Emil koji radi sve što prosječan dvogodišnjak radi: ujutro doručkuje (tu se nabraja sve vezano za doručak), ide u vrtić, putem s mamom prolazi pokraj gradilišta, u vrtiću se igra s djecom, pere zube, ide u park, pomaže tati u vrtu i navečer ide na spavanje tako da mu mama priča priču za laku noć. Emil nam je zakon! I dan danas moj stariji zna s police izvući ovu slikovnicu. U knjižnici smo često posuđivali i nastavak ove priče gdje Emil ima tri godine. Izdavač je Forum.

Bambi je također jedna od omiljenih nam priča. S tim da Bambija još uvijek pričam u svojoj verziji (mama se izgubila, na kraju se pronađu). Ova je toliko tvrdih korica da se doma zezamo da je ovo slikovnica od medijapana. 😀

Jako volimo pjesmice i brojalice, a najdraže su nam one iz slikovnice Puž muž u kojoj se nalaze klasične dječje pjesmice i brojalice tipa Išo medo u dućan i sl. Izdavač je Naša djeca, a u toj biblioteci možete pronaći još nekoliko sličnih knjižica onih naših starijih dječjih pjesmica i brojalica (En ten tini, Eci peci pec…) koje smo mi redovito posuđivali u knjižnici.

Vjerovali ili ne, ovo su moji rječnici! 😀 Ja sam dijete osamdesetih, a Moj prvi slikovni riječnik izdan je 1989. godine, dok je Moj drugi slikovni rječnik izdan 1991. godine. Autor ovih slikovnih rječnika je Richard Scarry, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih svjetskih autora knjiga za djecu. Iako je čovjek umro prije više od 20 godina, mislim da je još uvijek jedan od najboljih. Barem meni. <3

Ove dvije knjige sam naprosto OBOŽAVALA! Radi se o rječnicima hrvatsko englesko njemačkih riječi, s najljepšim ilustracijama. Ako nemate ništa od ovog autora – nabavite kako god! Kod nas se ovi rječnici mogu nabaviti samo u antikvarijatima, a hrpa njegovih ostalih slikovnica je čini mi se najdostupnija na Amazonu. Samo da spomenem, stariji sin obožava obje knjige još otkad je napunio dvije gdine, s tim da nama ove knjige još ne služe za učenje engleskog i njemačkog jezika nego za pričanje priča gledajući prelijepe ilustracije. Ako ga zanima kako se nešto kaže na engleskom, ja mu kažem, inače ne forsiram. Jer mi se ne da.

Opet za rubriku vjerovali ili ne – ove knjige Šaroliko carstvo životinja su stigle ravno iz sedamdesetih! 😀 Brat (on je dvanaest godina stariji od mene i da, očito sam stigla neplanirano) ih je dobio od rođaka, ja od njega, a moj stariji sin od mene. Knjige su teški oldschool, ali predivne. Imaju lijepe ilustracije životinja, detaljne opise od staništa do hranjenja. Nama jako zanimljive. Izdavač je Školska knjiga.

Iako su nam gotovo sve knjige koje imamo, knjige za laku noć, ovih nekoliko je baš tematskih.

Lijepo spavaj, medvjediću je naša najdraža knjiga za laku noć. Sin je s dvije godine znao gotovo napamet čitavu priču i svaku rečenicu je nadopunjavao zadnjom riječi. <3 U priči je glavni lik Medvjedić kojemu je baš teško zaspati, pa onda gleda kroz prozor i razmišlja na glas što je radio i što će raditi sa svojim Dječakom koji je iako sporedan lik u priči, zapravo vrlo bitan, jer se dijete kojemu se čita priča, zapravo poistovjećuje s Dječakom. Ilustracije su mutnjikave i snene, baš za umiriti se i lakše zaspati. Na kraju knjige nalazi se koverta s pismom… Neću dalje! 😉 Autor je Quint Buchholz, a izdavač Planet Zoe.

Zeko koji želi zaspati je knjiga koju sam kupila odmah po hrvatskom prijevodu u nadi da će moj tada dvogodišnjak odmah po čitanju priče i zaspati. Aha. Nema šanse! Knjiga je pisana pomalo nepovezano i usporeno i ima ilustracije gdje su svim likovma oči na po’ koplja, baš da dijete lakše utone u san. Možda većina djece u svijetu i zaspe nakon pročitane ove knjige, no ne i moj sin. On budan da budniji ne može biti. Problem postaje onda kada ja samu sebe uspavam ovom pričom! 😀 Autor knjige je Carl-Johan Forssen Ehrlin, a izdavač Fokus.

Fantastične priče za laku noć su baš kako im i sam naslov kaže – fantastične. Radi se o zbirci od 44 priče prepune čudnovatih likova i njihovih fantastičnih ideja. Odlično za one s bujnom maštom i velikom voljom za sanjarenjem! <3 Autor je Erwin Moser, a izdavač Planet Zoe.

Dečki, idemo na spavanje je zbirka od sedam lakunoćnih tipično dječačkih priča (o gusarima, o dinosaurima, o prijateljstvima…). Volimo čitati ove priče. Izdavač je knjižara Naša djeca.

Djeco, laku noć je kultna zbirka pričica jedne od najpoznatijih slovenskih spisateljica Ele Peroci. Kad sam bila mala djevojčica, obožavala sam njenu priču Moj kišobrančić moj balončić, koja se nalazi i u ovoj knjizi. Također, u ovoj zbirci se nalazi i Maca papučarica. Sigurna sam da svi znate za nju! Moj savjet je da čitate djeci priče Ele Peroci, nećete požaliti. Izdavač ove knjige je Mozaik knjiga.

Laku noć nije tipična lakunoćna priča, a opet je za spavanje. Radi se o knjizi u kojoj se opisuju noćna stanja, faze mjeseca, noć u različitim godišnjim dobima i sl. Zanimljivo! Izdavač je Školska knjiga.

Kako sam veliki IKEA fan, tako mi je njihov dječji odjel posebno prirastao srcu, baš kao i mojoj djeci. Ne samo da smo uz čitavu Ikenu dječju sobu kupili i hrpu drvenih igračaka, plišanaca, autića, vlakova, bojica, flomića i ostalih igračaka, nego gotovo svaku Ikea kupovinu obogatimo i novom slikovnicom. 

Jako ih volimo jer su prezanimljive i premaštovite, a savršene za pričanje pred spavanje. 

Obožavamo Kralja soba koji je bio nesiguran u sebe da postane kralj šume, volimo čudnovate Prijatelje u šumi snova, puno puta smo pročitali Noćni vlak i avanture dječaka i djevojčice koji su se vozili zamišljenim vlakovima, draga nam je i učiteljica Sova na godišnjem odmoru kojoj je trebao predah od njenih učenika, sviđa nam se pomaknuta i prepuna čudnovatih likova Savršena zabava, volimo čitati priču o Tri prijatelja koja je spojila naizgled nespojivo – prijateljstvo dvojice psića s malenom lisicom, a Pandino čudesno putovanje i njene izgubljene avanture i prijateljstva koja sklapa usput su nam super. Neke od ovih knjiga se mogu nabaviti u IKEA webshopu, a neke samo u trgovini.

Kultna Ježeva kućica Branka Ćopića bila je prva slikovnica koju sam kupila starijem sinu odmah po rođenju. I nisam je tada čitala, nego sam mu puštala cd s pjesmom. U autu uglavnom. Tih 15-ak minuta pjesme se vrtilo nebrojeno puta jer smo s njim jako puno putovali. Muž i ja znamo je i danas zapjevati kad se sjetimo nekih situacija dok smo kupovali stan s malom bebom. 😀 Gledali smo i predstavu u Kazalištu lutaka, ali tu nije igrala uglazbljena priča Hrvoja Hegedušića pa mi je bilo malčice teško oko srca jer su mi je melodija bila nepoznata. Sinu bilo super jer obožava Kazalište lutaka. 😀 Izdavač slikovnice: Naša djeca

S dvije godine, moj sin je imao fazu kada se volio natjecati i pobjeđivati. Mene je to izluđivalo jer kada bi izgubio, doživljavao je grozomorne tantrume. Također je, kao i većina djece, imao strah od odlaska doktoru. Ove dvije knjige su nam jako pomogle. Radi se o tematskim terapeutskim knjigama o osjećajima namijenjenima djeci od dvije godine nadalje. Autorice su psihologice Tatjana Gjurković i Tea Knežević, a na kraju svake slikovnice je dio za roditelje s nekoliko savjeta. Uz ove dvije knjige koje mi imamo kod kuće, postoji još nekoliko knjiga u seriji o osjećajima (bacite oko na link) od kojih smo neke često znali posuditi u knjižnici. 

Konkretno, kod Ježića koji je tužan jer nije pobijedio u igri, priča se bavi osjećajem tuge zbog neuspjeha u zadanoj aktivnosti. Ježić na kraju razgovara s tatom koji ga grli i tješi i shvaća poantu natjecanja ali i uspjeha.  

U priči Psića je strah odlaska doktoru, priča se o dječjem strahu od doktora koji je zapravo normalan u tom periodu života, ali je zato bitno da roditelj ili odgajatelj bude tu da djetetu pomogne da se lakše nosi sa strahom. Izdavač je Evenio.

S dvije godine obožavali smo ove jednostavne priče o dječaku Tinu i djevojčici Tini U rascvjetanom vrtu, U maloj školi i U zološkom vrtu. Izdavač je Dušević i Kršovnik.

Priča o Petru Zecimiru je svjetski popularna priča i jedna od najpoznatijih koje je napisala i ilustrirala Beatrix Potter. Glavni lik je nestašni zečić Petar (sama Beatrix je imala zečića Petera kao svog ljubimca) koji bježi po vrtu gospodina Gregora i tu gubi svoje cipelice i kaputić. Ova knjiga prvi put izdana je 1904. godine iako ju je napisala još 1901. sinčiću svoje zadnje dadilje, a u nas je prvo izdanje s prijevodom bilo u Algoritmu 1998. godine. Baš ću posuditi u knjižnici današnji prijevod jer je ovaj iz 1998. presmiješan i pun starinskih riječi koje ne koriste ni odrasli, a kamoli djeca. U zadnje vrijeme je opet popularan Petar Zecimir pa mi je zapravo baš drago što imamo doma ovo prvo izdanje. Mi smo je naslijedili od starije nećakinje.

Priče o Zečiću Karlu su kultne razvojne priče za čitanje na glas za djecu od 1,5 do 5 godina. Posuđivali smo u knjižnici kratke priče o Karlu (Karlo, mama, tata i baka Zečić), rado ih čitali i gledali lijepe ilustracije (svaka rečenica je popraćena svojom ilustracijom). Za kući smo kupili ove dvije slikovnice okretalice, u svakoj su po dvije kratke priče: Dobro jutro/Laku noć i Karlo ide u trgovinu/Gdje je Karlo. Priče o Karlu je napisala i ilustrirala Rotarut Susanne Berner, a izdavač je Planet Zoe. 


Super priča Ako se izgubiš autorice Jennifer Moore-Mallinos je priča o djevojčici koja se izgubila u gužvi, a pronalazi je i pomaže joj policajac. Priča zapravo potiče djecu i roditelje da djeca nauče svoje osobne podatke i da uvijek imaju neko sigurno mjesto na kojemu će se naći s roditeljima ukoliko se izgube. Izdavač je biblioteka Putokazi (prodaje Harfa).

Moji novi prijatelji je priča o prihvaćanju vlastite i tuđe različitosti (“drugačijost je lijepa!“). Autorica je Jo Parry, a izdavač Naša Djeca. Ježica Pika srami se svojih bodlji, miš Šomi joj je prvi prijatelj u osnovnoj školi, a sova Mrštica je bully koja se na kraju kaje zbog svog ponašanja. Odlična priča o hrabrosti, praštanju i stjecanju novih prijatelja.  

Priče preklapalice o popularnoj Ani i svemu što ona zna davnih smo dana prevrtili u knjižnici, ali ipak nam je jako prirasla srcu pa sam prošlo ljeto kupila ovaj komplet baš za polazak u vrtić. 🙂 Jako volimo čitati Što sve Ana zna… Pričice su jednostavne, lako pamtljive jer nemaju puno teksta, a često se i rimuju, ilustracije su lijepe i zanimljivo je što se stranice preklapaju. Autor je Simeon Marinković, a izdavač Naklada Nika

Evo još dva omiljena lika mog sina – Grga Čvarak i Antuntun. 😀 Klasika! Mislim da ne trebam ništa puno pisati ni o njima, ni o Ratku Zvrku, ni o Grigoru Vitezu, samo ću spomenuti da sam veliki fan ilustracija Tomislava Torjanca i da smo skupili već lijepu zbirkicu knjiga s njegovim ilustracijama. 🙂 Izdavač slikovnica je Mozaik Knjiga.

Zečja škola je priča o malim zečićima koji kreću u prvi razred osnovne škole i tu osim učenja o kupusu i učenja skakanja, usput prolaze i sva četiri godišnja doba. Pročitali smo je valja sto puta. Mom sinu je jako posebna… Izdavač: Naša djeca, autorica teksta Blanka Pašagić

Još malo Torjančevih ilustracija… Žabeceda je abeceda u stihovima koje je napisala Mihaela Velina, a Skakači su netipična Andersenova priča – priča o trojici prijatelja koji se natječu tko će skočiti najviše. Izdavač je Mozaik Knjiga

Došli ste do kraja prvog dijela posta o dječjim slikovnicama i pričama. Slijedi drugi dio! 😉

Jeste li čitali djeci nešto od ovog? Imate li svoje preporuke?

Pišite mi! 🙂

O autoru

Mama Šminkerica

Chief Mommy Officer ;)

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite me na

Pretplati se na moj Newsletter

Prijavi se na našu email listu i prvi saznajte kada je novi članak objavljen.

Uspješno ste se pretplatili!